1. Megapixel:
Fotoğraf makinesinin megapixel değerinin büyük olması o makinenin fotoğraf kalitesinin iyi olacağı anlamına gelmez. Megapixel değeri fotoğrafn büyüklüğünü temsil etmektedir. Aynı zamanda çekilmiş bir fotoğrafta bulunan pixel sayısını temsil etmektedir. Örneğin; 5 mp birde 3.2mp özelliğine sahip iki fotoğraf makinesinde çekilen resimlerde ki tek fark ebattır. 5mp özelliği olan makine ile çekilen resim , 3.2 mp özelliği olan makine’den çektiğimiz resime göre ebat olarak büyüktür.
(Profesyonel fotoğrafçılık ile uğraşmayanlar için gereksiz bir özelliktir
2. Dijital Zoom ve Optik Zoom:
Fotoğraf makinesi alırken dijital zoom yerine Optik zoom’ a dikkat edilmelidir. Dijital zoom’ un görevi makinenin arkasında bulunan LCD ekranda zoom yaparak çekilmiş resmi büyüterek ayrıntıları görmektir.
Optik Zoom ise; belirlenen görüntünün fotoğrafını çekerken zoom yaparak yakınlaşıp yada uzaklaşarak görüntüyü istediğiniz ölçüde yakalamanızı sağlar. Optik zoom değeri ne kadar yüksek ise o kadar kullanışlıdır. Fotoğraf kalitesinde en önemli etkenlerden biridir.
3. Optik Lens Kalitesi:
Fotoğraf makinesinin, fotoğraf kalitesini belirleyen en önemli faktör optik lens kalitesidir. Fotoğraf makinesi alırken megapixeli büyük olanı tercih etmek yanlıştır. Fotoğraf kalitesini belirleyen megapixel değeri değil makinenin kullanmış olduğu optik lenstir. Optik lenslerini kendileri üreten markalar : Canon, Nikon, Sony, Olympus, Kodak, Fuji, Minolta, JVC markalarıdır.
4. Fotoğraf makinesi alırken Flaş fonksiyonu önemlidir.
Fotoğraf çekerken flaş patladığında kuvvetli ışık insan gözünün içinde ve en arkasında bulunan kılacak damarlardan yansıyan kırmızı bir renk verir. Bu da fotoğraflarda gözlerin kırmızı görünmesine yol açar. Bunu engellemek için fotoğraf makinesi alırken Red Eye Reduction özelliği olan makineleri tercih etmek gerekir.
5. Sensör fotoğraf kalitesini etkiler.
İki adet sensör vardır: CMOS ve CCD sensörleri. CMOS eski tip makinelerde kullanılmaktadır ve ucuz olan sensör çeşididir. Bazı üst düzey makinelerde D-SLR kullanılmaktadır.
CCD sensörü ise yeni nesil makinelerde kullanılmaktadır. Kalite bakımından CCD sensör daha iyidir. Ve CMOS sensöre göre daha pahalıdır. CCD sensörlü makineleri tercih etmeniz fotoğraf kalitesi bakımından etkili olmaktadır.
6. Deklanşör Gecikmesi
Fotoğraf çekilirken poz verdiniz ve fotoğrafı çeken kişi de deklanşöre bastı. Bu basma işleminden fotoğrafın yakalanabilmesine kadar geçen süre deklanşör gecikmesidir. Bu gecikme ne kadar fazla ise poz durumu da o kadar uzun sürmektedir. Bu sebeple makine alırken deklanşör gecikmesi 2 saniyeyi geçmeyen makineleri tercih etmeniz daha iyi bir tercihtir.
7. Pil ve Hafıza ünitesi kullanım açısından önemlidir.
Makinelerin pil süresinin uzun olması iyi bir özelliktir. Makine alırken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biridir. Şarj edilebilir kalem pil ile çalışan makineler daha avantajlıdır.
Makine ile gelen hafıza ürün boyutu da önemlidir. Ne kadar hafıza varsa o kadar fotoğraf kaydı yapabilirsiniz. Yüksek hafızalar avantaj sağlar.
Dikkat edilmesi gereken diğer özellik ise USB çıkışının olmasıdır. Çekmiş olduğunuz resimleri USB bağlantısı ile PC’ ye aktarabilirsiniz.
8. Kutu İçeriği:
Alacağınız markaya ait kutu içeriğini mutlaka kontrol ediniz.
Fotoğraf makinesi alırken marka/modele göre kutu içerisinde olması gerekenleri kontrol etmelisiniz. Kullanım klavuzu, Hafıza Kartı, Bilek yada boyun askısı, Garanti Belgesi, Lens kapağı, Piller, Şarj Aleti, USB bağlantı kablosu vb. marka/modele göre değişmektedir. Bunlara mutlaka göz atınız.
9.Ele oturuş:
Bu kişiden kişiye değişecek bir tecrübedir çünkü herkesin el yapısı ve rahatlık anlayışı farklıdır. Eğer eliniz küçükse, küçük boyutlu gövdelerle daha rahat edebilirsiniz, eğer eliniz büyükse tam tersi de geçerli olabilir, serçe parmağınız gövdenin dışında kalabilir. Size en uygun modeli bulabilmeniz için çeşitli modelleri denemeniz önemlidir. İleri seviye gövdelerde kullanılan malzemenin kalitesi tutuşun rahatlığını belirler, aynı şekilde gövdenin yapısı da belirleyicidir, elinizin şeklini alabilen fotoğraf makinesi en iyi tercih olacaktır. Canon 5D ve 350D kullanan yazarınız mesela Nikon D2Xs ve D3′ün eline oturuşunu 1D serisi Canon’lardan daha çok beğenmiştir. Ele oturuş, gövdeyi portre konumunda çekim yapmak için sola 90 derece çevirdiğinizde daha da farklı hale gelir ve ileri seviye gövdelerin büyük boyutları ile sağladıkları portre konumundaki deklanşör düğmesi ve ayar düğmeleri ile hala rahat biçimde çekim yapabilirken, daha küçük gövdelerde elinizin yeni konumu zorlayıcı bir hal alır. Ama bunun da çözümü vardır: gövdenize eğer onun için uygun bir BG üretilmişse onu alıp takmak ki eğer sadece tutuşu nedeni ile ileri seviye gövde almayı düşünüyorsanız daha ekonomik bir çözüm olacağı açıktır.
10.Ayarları hızlı değiştirebilme:
Kimse ISO değerini değiştirebilmeyi tek hamlede yapmak yerine 3 hamlede yapmak istemez, bu hem zaman alıcıdır hem de ergonomik değildir. Bu gibi çok ihtiyaç duyulan ayarlara menünün içerisinden ulaşmak yerinde gövdede yer alan atanmış özel bir düğme ile ulaşmak kullanımı hızlandırır ve kolaylaştırır. Giriş seviyesi modeller olabildiğince az düğme barındırırken ileri seviye modeller olabildiğince fazla düğme ile ya da çeşitli düğme kombinasyonları ile hızlı ve kolay kullanım sağlamaya çalışırlar.
11.Ağırlık:
Büyük boyut aynı zamanda yüksek ağırlık da demektir. Eğer fotoğraf makinenizi tüm gün boynunuzda gezdirecekseniz 500 gramlık giriş seviyesi gövde yerine kullanacağınız 1350 gramlık ileri seviye gövdenin getireceği 850 gramlık ek ağırlık çok büyük fark yaratacaktır! Ağırlık fotoğraf makinesini sabit tutmanızda yararlı olabileceği gibi yeterli güce sahip olmayan kullanıcıların elinde sabit tutulması oldukça güç hale de gelebilir. Son satın alma kararınızı vermeden önce ağır fotoğraf makinesini rahatlıkla taşıyıp taşıyamayacağınızı bizzat denemenizi şiddetle öneririz. Ağırlık uzun vadede de boyun ağrılarına neden olabilir.
12.Boyut:
İleri seviyeye doğru gövde boyutları giderek büyür ve ileri seviye gövdede ciddi boyutlara ulaşır çünkü bu seviyedeki modellerde genellikle yatay kullanıma da imkan sağlamak için daha uzun bir tasarım kullanılır. Bu tasarıma ve dolayısıyla da büyük boyutlara, diğer gövdelere aksesuar olarak ekleyebileceğimiz ‘Battery Grip’ (BG) takarak da ulaşabiliriz. Büyük gövde ergonomi bakımından avantajlar sunsa da taşınabilirlik konusunda işimizi zora sokar, her çantaya girmeyen gövde için daha büyük çanta alma ihtiyacı doğar. Büyük boyutu ile kapasitesi çok daha yüksek pil kullanılmasına imkan sağlayan gövde aynı zamanda içerisinde daha fazla elektronik ve mekanik aksam kullanabilmek için de daha büyük bir alan sunar. Doğrudan seçim kriteri olmasa da büyük boyutlu pro gövdelerin karizmatik durduğu pek çok kullanıcı tarafından onaylanacaktır
13.Profesyoneller için olmazsa olmaz: Dayanıklılık
Kimi markalarda sınıflar arasındaki ayrımın en belirgin olduğu alan, gövdenin yapısı, gövdenin yalıtımı ve örtücüsünün ömrünü içeren dayanıklılık alanıdır. Canon’da gövde yapısından sınıf ayrımı rahatlıkla yapılabilir çünkü ciddi yalıtım istiyorsanız 1D serisi profesyonel gövdelere yönelmeniz gerekir, Nikon orta seviye ürünlerinde de daha yüksek fiyat etiketi ile daha iyi yalıtım sunar, Pentax ise kuralları yeniden yazmakta diyebiliriz çünkü giriş modellerinde bile yalıtım ve sağlam gövde kullanmakta (K200 modelinin üretiminin bitmesi ile bu ünvanı da sonlanmış oldu), orta seviye modeli olan K7′sinde diğer markaların ileri seviye modellerinde kullandığı yalıtım ve gövde malzemesini kullanmaktadır.
14.Az ışıklı ortamda çekim yapabilmek: yüksek ISO başarımı
Satın almadan önce dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli özellik de fotoğraf makinesi modelinin yüksek ISO başarımının ne seviyede olduğudur. ISO başarımını belirleyen etmenler görüntü kalitesini belirleyenlerle aynıdır. Ne zaman yüksek ISO’ya gereksinim duyarsınız?
lensiniz hızlı değilse yani diyaframın en açık olduğu değerde yeterli ışık veremiyorsa
kısık diyafram kullanarak alan derinliğini arttırmak istediğinizde
doğal ışık kaynaklarının olmadığı kapalı mekanlarda
düşük enstantane kullanarak hareketi dondurmak istediğinizde
Pratikte çok sık yüksek ISO değerlerini kullanmak zorunda kalacaksınız o yüzden flaş kullanmak istemediğiniz sürece alacağınız DSLR’nin, yüksek ISO değerlerinde olabildiğince az gürültü içeren fotoğraflar üretmesi önemlidir. Kimilerine göre yüksek ISO başarımı, yüksek çözünürlükten daha öncelikli bile olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır:
Yüksek ISO seçeneğinin olması o değerde gürültüsüz fotoğraf çekebileceğiniz anlamına gelmez
DSLR’de gürültü önleme seçeneği kapalı veya seviyeli olarak açılabilir olabilir
Gürültüyü azaltacağım derken detayları azaltmamak gerekir
15.Pil Ömrü ve Durumu :
Almak istediğiniz dijital fotoğraf makinesinin hangi tip pil ile çalıştığı ve bu pilin ne kadar süre dayandığı çok önemlidir. Bir set pilin sizi ne kadar idare edeceğini bilmek zorundasınız.
LCD’li makinelerde çekim ve gösterim sırasında pil ömrü hızla tüketildiğinden, LCD’nin uzun süre açık durmamasına özen göstermelisiniz. Şarj edilebilir Nikel Metal Hidrid ve Lityum İyon piller sayesinde pil ömürleri artmaya başladı.
16.Hafıza Kartı:
Piyasada çeşitli hafıza kartları bulunmakta. Smart Media, CompactFlash, PCMCIA, Memory Stick, PCMCIA ve IBM Microdrive bu kartlardan bazıları. Makineniz üzerinde hangi tip medyanın kullanıldığının dışında, standart olarak kaç MB’lık hafızanın bulunduğu ve maksimum kaç MB’a çıktığını araştırmanız gerekir.
17.Aksesuarlar:
Paket içerisinden çıkan aksesuarlar genellikle, taşıma çantası, askısı, objektif koruma kapağı, AC adaptörü gibi şeylerdir. Bunların tam olduğunu orijinal kutudan bakarak takip edin.
18. Mustafa Akgün Fotoğrafçılık
Her türlü ihtiyacınıza göre Konya’da fotoğraf makinesi kiralayabileceğiniz tek yer.